Nově nabízím možnost zakoupení dárkového poukazu na masáž v hodnotě 500, 850 nebo 1100 Kč. Podrobnosti zde ›

I. Kurz    jin/jang taoistického cvičení čchi kungu & Tchaj ti                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Lektor:  Zdenek Matouš Vainar / www.vkorunestromu.cz

Termín: 9.1. 2024  – 26.03.2024 – 12 lekcí každé úterý od 18 30h-19:30h

Místo:  Sokol Kampa, Praha 1, Újezd 450

Cena: 12 lekcí / 2 640 Kč

 

Čchi kung – Orel v hnízdě

Čchi kung jsou dvě slova, kde čchi je čínský pojem pro energii a kung je vyjádřením dosažení umění, či určité úrovně práce. Tedy v tomto případě mluvíme o práci s životní energií. Tato energie je v těle rozváděna pomocí sítě energetických drah, které se říká meridiány, které jsou vzájemně propojeny s orgány a jednotlivými částmi těla. Životním postojem, způsobem myšlení, cítění, emočními stavy, tím vším je udržována rovnováha čchi, její stagnace vede postupně k blokaci určité dráhy či drah, které pak ve výrazu vnímáme jako bolest ramene, zad, kyčle či přímo jednotlivého orgánu. V dnešní době je na člověka kladeno nesmírné množství nároků, které si pak vybírají svoji daň v podobě stresů, nervozity, sevřených postojů, úzkostí, únavy a bolestí. Čchi kung je sestava jednoduchých fyzických a mentálních cviků, které uvolňují přepjatý organismus a harmonizují tělo. Využívají se lehce zapamatovatelné pohyby, které v propojení s mentální hladinou zklidnění a v kooperaci s očistou mysli a dechu, může cvičit každý a v každém věku. Výsledných změn se dosahuje pravidelností cvičení, které není nikterak fyzicky náročné.

V kurzu začneme v teoretickém a samozřejmě hlavně praktickém  postupném osvojování si všech cviků ze série 21 cviků celé skupiny a v uvolňování struktury těla. Součástí kurzu bude též pozornostní cvičení, kloubová rozcvička, energetická rozcvička, dechová cvičení a cvičení.

Tchaj ti – Čeng Man čching

Tchaj ťi čchüan, jak zní celý název. Tchaj ťi je Nejzazší předěl, kdy se vytváří z klidu pohyb a z pohybu klid, tedy jang a jin, ta známá monáda. Čchüan je pěst, tedy pěstní bojový styl. Již od  6 století n. l. v Číně cvičilo umění práce s energií, ale raná historie je dosti skoupá, neb cvičení nebyla nijak prezentována a rozšiřována za hradby chrámů a sekt. Dán se říci, že je to práce s energií stejně jako čchi kung, zde ale ve vnější formě (vnější síla) a čchi kung je vnitřní síla. Nejstarší vyučovaný ucelený styl je ČCHEN(CHEN). Jeho protagonistou byl mistr Čchen Wang-tching v polovině 17. století.  Z mnoha tehdy dostupných stylů si udělal svůj vlastní výběr, najdete zde i techniku samoléčení tao-jin a tchu-na(tuna), tj. vydávání a přijímání energie, dále ťing-luo, učení o drahách, které v těle tvoří síť. Wang též vymyslel metodu cvičení tchuej-šou (tlařčísí ruce), která umožnila cvičit se bezpečnějším způsobem a bez zranění. Pro tento styl bylo charakteristické plynulé střídání rychlých a pomalých pohybů, měkkosti a tvrdosti Je mnoho odvozených stylů, které živelně vznikali právě po čase konce 19. století, kdy se imperiální Čína měnila a s ní i dříve tak velmi hlídané umění Tchaj ťi čchüan. Daleko více se dostávalo do pozornosti obyčejných lidí a s nimi i jejich učitelé. Jedním z nich byl i mistr a profesor Čeng Man-čching, který žil v letech 1901-1975 a vytvořil svůj osobitý styl, který vychází z velké formy Jang 108, jenž uzpůsobil pro nové časy této společnosti tak, aby celá sestava měla vše, co má mít a zároveň netrvala dlouho pro každodenní cvičení. Vynechal většinu opakovacích cviků a celou formu zredukoval na 37 Jeho hlavním krédem byla uvolněnost, uvolnění celého těla, kde by neměla být přítomna žádná síla, mimo malého bodu na hlavě, kdy cítíme, jako by byla hlava zavěšena na neviditelné niti ze shora. A tato sestava oslovola i mě.

Tchaj ti je narozdíl od čchi kungu cvičení v pohybu a jednotlivé pozice na sebe plynule navazují, proto je toto cvičení dle mého pro začínající více složitější a náročnější, než čchi kung a také proto začínám nejprve jím a až v průběhu drzhé části kurzu se postupně seznamujeme s tchaj ti.

Co je součástí souboru cvičení:

  • Jinové ( pasivní, zklidňující ) a jangové ( aktivní, energické ) vnější cviky pracující skrze tři „poklady“          ( energetické stavy člověka ), Ťing, Čchi a Šen.
  • Vnitřní práce s orgány, jejich podpora či utlumení
  • Dechová cviky Šesti šumů pracující s mentální energií vnitřních orgánů
  • Vyvážené držení těla a práce s páteří a s jejími částmi, tedy krční obratle, hrudní obratle, bederní obratle, obratle křížové a kostrční
  • Práce s pánví a s její otevřenou formou, uvolňování sevření a správné spojení jak s páteří, tak i s končetinami.
  • Práce s klouby, jejich uvolnění, hybnost, pružnost a celková součinnost s tělem
  • Pozornostní práce s mikro svaly v těle, důraz na nejen dobrou funkci šlach a úponů, ale i na jejich nutnou relaxaci – zde velký prostor pro psychosomatiku
  • Párová zrcadlová a stínová cvičení pro vědomou práci s pozorností a intuitivní stavy těla
  • Komplexní uvolnění těla a mysli, harmonizace proudu vědomí skrze ne-úsilí či ne-zasahování v principu Wu-wej
  • Nejedná se zde ani o meditace ani o energetické práce typu Reiky, zůstáváme stále u těla a jeho stavu – podobné jako u védské Jógy

Co vám cvičení přinese

  • Posílení a zpevnění svalů a zároveň jejich uvolněnost.
  • Cvičení pomáhá při bolestech hlavy a zad
  • Zvyšuje se aktivita a zlepšuje se spánek
  • Vrací se člověku víra ve vlastní síly
  • Pozitivní účinky při problémy s vysokým tlakem
  • Účinky při potížích s astmatem a alergiemi
  • Velmi dobrý na srdečně – cévní onemocnění
  • Úlevu při bolestí hlavy a migrén
  • Získáte důvěru sami v sebe

 

Pohodlné oblečení a tenisky sebou!

Pokud se chcete přihlásit, stačí napsat na můj mail či na web a zaplatit na níže uvedení bankovní účet vypsanou částku za kurz. Kapacita omezena na max. 12 lidí.

Kontakt –

Zdeněk Matouš Vainar/

nfo@vkorunestromu.cz

tel. 602 127 778

www.vkorunestromu..cz

 

Číslo účtu k platbě přes banku: 1992535001/5500  Raiffeisen bank

Variabilní symbol: 202401